fly blogi markkinointiautomaatio onko ratkaisu sinulle

Markkinoinnin automaatio on ollut muutaman vuoden Suomessa vahvasti markkinointitapetilla. Tutustumivaiheen jälkeen onkin syytä siirtyä teoriasta käytäntöön. Aluksi kannattaa kirkastaa, mihin automaatiota tarvitsee.

Perustelut automaation hyödyntämiselle ovat selvät. Markkinointi on muuttunut haastavammaksi, kanavia on paljon, ostajat saavat informaatiota verkosta suoraan, eivätkä he ole kiinnostuneita tapaamaan myyjiä senkään vertaa kuin ennen. Verkossa onkin oltava läsnä alati ja kohdattava ostajat heitä auttavalla sisällöllä. Markkinoinnin on muututtava vastaamaan ostajien uusia tapoja.

Tunnustettava on, että ilman monikanavaisuutta ei enää saada aikaan tehokasta markkinointia. Rahaa sekä resursseja pitäisi käyttää yhä enemmän markkinoinnin tekemiseen, vaikka monessa organisaatiossa markkinointiin on käytettävissä yhä vähemmän rahaa.

Monikanavainen markkinointi syö aikaa omalta organisaatiolta ja on työlästä suunnitella ja toteuttaa. Siksi markkinointiautomaatio tuntuu olevan taivaasta tipahtanut ratkaisu monen markkinointipulman pikaliimaksi.

Markkinointiautomaatio ei yksin tee kesää

On kuitenkin hyvä pitää hieman jäitä hatussa. Markkinointiautomaatio ei ole ollut sellainen automaattinen liidisampo, jona automaatiojärjestelmien myyjät sitä helposti hehkuttavat. Aivan ensimmäisinä järjestelmiä käyttäneet organisaatiot ovatkin raportoineet hieman pessimistisiä tuloksia.

Tutkimusten mukaan oman järjestelmän ostaneista vain 25 prosenttia osaa hyödyntää sitä täysillä, ja yli 50 prosenttia ei näe investoinnin tuottaneen tarpeeksi lisäarvoa. Markkinointiautomaatio parhaimmillaan ja pahimmillaan tarkoittaakin, että markkinointi on koko ajan päällä. Siksi on tärkeää suunnitella automaatioprosessi huolella omista lähtökohdista ja tavoitteista käsin.

Automaation parhaat puolet eivät toteudu, kun sitä käytetään vain yksittäisten kampanjoiden ja projektien tukena. Parhaimmillaan markkinointiautomaatio on silloin, kun sen avulla seurataan omia markkinointiprosesseja koko ajan. Siksi kannattaa miettiä huolella, onko markkinointiautomaatioon investoiminen juuri oikea ratkaisu omiin pulmiin:

  • Jääkö jokin tärkeä markkinointiaktiviteetti kokonaan tekemättä, koska se tuntuu sitovan aikaa ja resursseja liikaa?
  • Täytyykö sinun esittää todistettavaa statistiikkaa markkinoinnin tuloksista, mutta et pysty tekemään sitä helposti?
  • Onko markkinoinnin suuntaaminen vaikeaa, koska asiakastietoa ei ole, asiakastietokantasi on vanhentunutta ja viestiesi bounce rate on korkea?
  • Ostatko monelta eri markkinoinnin tekijäkumppanilta eri osasia monikanavaiseen markkinointiin, ja kaikkien lankojen pitäminen yhdessä on liian työlästä ja hankalaa?
  • Etkö tiedä, miten pystyisit tekemään kohdennettua markkinointia erilaisille asiakasryhmillesi ilman monistamista?
  • Täytyykö sinun todistaa, mitkä markkinointiaktiviteetit ovat oikeasti auttaneet myyntiä?
  • Onko sinun vaikeaa löytää oikeasti laadukkaita liidejä?
  • Onko myyntisi pelkästään kylmien soittojen varassa, eivätkä nykyiset kampanjasi tuota myynnille lämpimämpiä kohteita?
  • Jäävätkö markkinoinnin saamat liidit hoitamatta, eikä liidejä pystytä erottelemaan oikeasti tärkeistä vähemmän tärkeisiin?

Jos tunnistit tilanteesi yhdestäkin kysymyksestä, markkinoinnin automaatio voi auttaa juuri sinun markkinointiponnistuksissasi.