Tapahtuman ennakkomarkkinointi

Tapahtumajärjestäjillä on konkreettinen ongelma. Brand Tracker -tutkimuksen mukaan suomalaiset käyvät innokkaasti konserteissa ja muissa tapahtumissa, mutta vastaajista 52 prosenttia totesi, että olisi käynyt tapahtumassa, jos olisi saanut siitä tiedon ajoissa. Eli ihmiset, jotka ovat kiinnostuneita tapahtumista tai esiintyjistä eivät saa koskaan edes tietoa tapahtumasta tai mahdollisuudesta ostaa siihen lippuja. Ongelmaa voi lähteä purkamaan ainakin hoitamalla ennakkomarkkinointi kuntoon hyvissä ajoin ennen lipunmyynnin aloituspäivämäärää automatisoimalla markkinointitoimenpiteet.

Kokosimme neljä ennakkomarkkinointiin draivia tuovaa tekoa, jotka virkistävät niin tapahtuman lipunmyyntiä kuin potentiaalisten asiakkaiden aktivointia ja muistuttelua tapahtumissa, joihin ei lippukampanjointia tarvita.

1. Kasvata asiakasrekisteriäsi ja rikasta sitä kaikissa markkinointikanavissasi.

Verkkosivuilla ja tapahtuman aikana kannattaa kaikessa markkinointimateriaaleissa pyrkiä asiakasrekisterin kasvattamiseen, jotta tapahtumistasi kiinnostuneet ihmiset saadaan markkinointisi lähteille. Tarjoamalla esimerkiksi uutiskirjeen tilausmahdollisuutta verkkosivuilla, on mahdollista poimia tapahtumasta kiinnostuneet asiakasrekisteriin ja ennakkomarkkinoinnin piiriin jo tapahtuman suunnitteluvaiheessa. Rikastaminen, asiakastiedon täydentäminen mieltymyksillä ja henkilöhtaisilla tiedoilla, onnistuu asiakaskyselyin tai muutamalla tarkentavalla kysymyksellä yhteystietojen jättämisen yhteydessä. Esimerkiksi tieto siitä onko asiakas kiinnostunut tanhutapahtumista vai metallikarkeloista, voi vaikuttaa sähköpostilistalta poistumisprosenttiin melko dramaattisesti.

 2. Tekstiviesti on nykyään ihan oikea kanava, joka kannattaa hyödyntää.

Kun olet saanut asiakasrekisteriäsi kasvattamalla luvan tekstiviestien käyttämiseen ja hyödyntämiseen, niin käytä sitä. Markkinointitekstiviestit, jotka tulevat puskista, saavat ärsytyskynnyksen tappiin joka ikisellä sellaisen vastaanottaneella. Mutta tekstiviesti olennaisista muutoksista ohjelmaan, tapahtumapaikkoihin, liikennejärjestelyihin tai asiakkaan suosikkiesiintyjän keikasta lähialueella on viesti, jolla on oikeaa lisäarvoa vastaanottajalle ja parantaa jopa asiakaskokemusta itse tapahtumasta.

 3. Tee oma VIP sisäpiiri.

Superkävijät, kanta-asiakkaat ja todelliset tapahtumiesi hevijuuserit kannattaa palkita. Kanta-asiakkaille voi tarjota ennakkomahdollisuuksia lipun ostoon sekä tietenkin myös muita tarjouksia itse tapahtuman aikana. Kanta-asiakkaita voi palkita ja osallistaa myös tarjoamalla ennakkotietoa tapahtumasta, järjestämällä kilpailuja tai pyytämällä jakamaan kokemuksensa sosiaalisessa mediassa. Digitaalinen VIP -alue kannattaa perustaa tapahtuman verkkosivuille sisäänkirjautumalla. Näin sisäpiirin olemassaolo näkyy kaikille käyttäjille ja on mainos sisäpiiriläisten eduista ja edelleen houkutin antaa uusille kävijöille syy yhteystietojensa antamiseen. Sisäpiiriläiset ovat parhaita tapahtumiesi lähettiläitä, jotka ovat monesti innostuneita osallistumaan markkinointiin ja heitä kannattaa aktivoida jakamaan omille kontakteilleen tapahtumiesi tietoja eteenpäin. Five Starsin tutkimuksen mukaan kanta-asiakkaiden parissa todennäköisyys lisämyynnille on jopa 60-70 % suurempi kuin kokonaan uusille asiakkaille markkinoitaessa.

4.  Sosiaalinen media on hyvä lipunmyynnin muistuttaja ja kiihdyttäjä.

Seuraajia kannattaa muistuttaa kaikissa somekanavissa tasaisesti. Esimerkiksi Facebookissa “enää 4 päivää aikaa lipunmyynnin alkamiseen tai 2 päivää aikaa rekisteröityä” aktivoi tehokkaasti ja luo odotusarvoa lipunmyyntiin. Myös ennakkotarjouksia kannattaa keskittää sosiaaliseen mediaan, jotta näiden kanavien seuraamiseen ja liittymiseen olisi tapahtuman seuraajilla lisähoukutin. Esimerkiksi pelkästään Twitter tai Linkedin seuraajille voi alennuskoodilla tarjota erikoisalennusta lipunhinnasta. Samalla saadaan tietoa miten nämä kanavat toimivat lipunmyynnin tukijoina. Alennuspäivityksissä kannattaa myös aina olla selkeät linkit suoraan lipunmyyntiin, jossa alennuskoodia voi käyttää.